TIGRův život

TIGR je mlsný

a hlavně nelení, navštěvuje a hodnotí české cukrárny
(příležitostně i zahraniční)

Je pravda, že na ilustračním fotu je cukrárna pařížská.
Hodnocení pařížských cukráren je však dost fádní -
všechny pâtisseries (cukrárny), boulangeries (pekárny),
glaceries (zmrzlinárny) a chocolateries (čokoládovny) jsou výborné!
Sněhurka
HODNOCENÍ ČESKÝCH (I ZAHRANIČNÍCH) CUKRÁREN
porota – sladkostí znalí členové TIGRa: A=Ambrož, B=Dvořáková (roz. Balková), K=Klouda, M=Masáková, P=Pelantová, S=Svobodová, Br=Břinda, H=Hejda, St=Starosta a Ext=externisté
BOSKOVICE: Cukrárna na Masarykově náměstí je nepřehlédnutelná díky růžovému dekoru. Umí tu připravit jak tradiční větrník tak méně tradiční mokka řez. Kafe Julius Meinl sice není Lavazza, ale zdaleka předčí Jihlavanku. Příjemná servírka vyhověla i neobvyklému přání natočit vynikající opočenskou zmrzlinu do kafíčka. (srpen 2009, B+P)
BRATISLAVA: V kavárně Mayer se přenesete do období Rakouska-Uherska, kdy zde sedával nejelegantnější obyvatel Bratislavy Schöner Naci, jehož socha vás dnes zve k posezení. Dorty jsou vesměs povedené - trochu je kazí jen tuhá hmota místo šlehačky, ale jinak vynikají rozmanitostí: různá těsta, různé polevy, různé náplně... Gaštanová torta má klasický tmavý korpus, jemný kaštanový krém a nahoře kaštanové pyré - uspokojí i hodně mlsné jazýčky. Karamelový Kardinál je "lehká" volba pro dietáře, kteří si chtějí nechat v žaludka ještě trochu místečka na užírání dalších dortíků od ostatních... Hmoty je sice hora, ale je z lehké pěny prodchnuté lahodným karamelem. Esterházy dort je klasika trochu podobná medovníku a makový dort je opravdu makový. M, která ochutnala všechny čtyři dorty, ovšem tvrdí, že v Telči jsou zákusky lepší. B. váhá. P. a M. upřednostňují Kafee Mayer. (prosinec 2012, B+M+P+S)
ČELÁKOVICE: Cukrářství Františka Černohorského na ul. Sokolovská s pozdně socialistickým interiérem nabízí specialitu sněhurku - dort s vrstvou nepečených strouhaných jablek, zalitý vrstvou šlehačky. Vzhledem k poloze Čelákovic - 15 km na východ od stanice metra Černý most (přes Zeleneč) - je sněhurka vhodným cílem nedělního výletu z Prahy. Jak sami uvidíte, cukrářství láká k opakovaným návštěvám, protože sortiment je široký a zatím otestované zákusky - pařížská kostka, perfekta, kremrole a makové i tvarohové koláče - obstály na jedničku (tedy v novém známkování na A). Nepřekvapí tedy, že se cukrárna honosí cenou Nejlepší cukrárna za rok 2005 udělovanou Ministerstvem pro místní rozvoj. (červen 2009, B+P+S)
ČESKÁ TŘEBOVÁ: Sukova cukrárna a ochutnávárna je na rozdíl od cukráren na náměstí otevřena i v neděli odpoledne. Podle počtu hostů je oblíbená. Sedět se dá na malé terase i v útulném interiéru. Paní prodavačka se přání: "Jednu pražskou kouli a dva kopečky čokoládové zmrzliny do skla." divila, ale vyhověla. Zmrzlina i koule z piškotového těsta s kakaovým krémem a čokoládovou polevou posypanou mletými oříšky byla výborná. Není divu, že se tu stavil i David Vávra při svých cestách po šumných městech. Punčový řez a zákusek s názvem střecha jsou drobné, ale drobná je i jejich cena. Neurazí, ale nenadchnou. Jeden z hodnotících spokojen naprosto, druhý jen průměrně. (červenec 2010, B+Br)
DEBRECÍN (Maďarsko):
Kismandula
obrázek
Kismandula cukrászda upekla vynikající narozeninový dort - Sámloi torta - hezky ozdobený šlehačkou, hustým smetanovým krémem s rozinkami a hrudkami ze světlého piškotového těsta. Uvnitř byl tmavý kakaový korpus slepovaný kávovým krémem s najemno nasekanými lískovými a vlašskými ořechy. Chuť ještě zdokonalil vaječný likér uvnitř a griotka na vrchu. (září 2010, B+D+sladkostí neznalý člen TIGRa -jeho posudek se nezapočítává)
DEBRECÍN (Maďarsko):
Gara
obrázek
Gara cukrászda je rozhodně nejhezčí ve měste. V elegantním prostředí se muže člověk kochat pohledem na pestrý výběr zákusků a sedět se dá také na terase před cukrárnou. K otestování jsme vybrali extra řez, pralinkový řez a tiramisu řez. První z nich byl z dortového korpusu slepeného nevídaně lahodným čokoládovým a smetanovým krémem. Druhý je jasným vítězem, křupavá krusta a karamelem proložené plátky těsta a chuť kvalitní pralinkové čokolády nás uchvátila. Tiramisu řez měl punčové těsto a příliš máslový krém na povrchu, takže ač vypadal lákavě, spíše zklamal. I tak cukrárna vede mezi všemi debrecínskými. (září 2010, B+D+sladkostí neznalý člen TIGRa -jeho posudek se nezapočítává)
DĚČÍN: Obří větrníky cukrárny Paroloď (přesněji jejich lahodný vrchní krém) nemají konkurenci. (červen 2009, B+P+S)
DOBROVICE: Na náměstí mají fontánu s kvádrem symbolizujícím kostku cukru a senzační je v Dobrovicích muzeum cukrovarnictví. Ani cukrárna nezaostává a nabízí řepánky = mákem a hlavně řepou naplněné buchty. Jsou vynikající - díky netradiční chuti a především díky velkému množství máku. Kafíčko je také lahodné - správné preso z mašiny, ne žádná instantní náhražka. Zkritizovat ovšem musíme malý výběr zákusků a průměrnost otestované tvarohové rolády. (srpen 2010, B+P+S)
DOBŘICHOVICE: Cukrárna U Veselé rakvičky má obstojné prostředí, dá se sedět i venku. Čokoláda byla hustá a s pravou šlehačkou, ale pudinková. Višňový dort se šlehačkou a višněmi z kompotu a větrník byly moc dobré, ale příliš velké. Cyklistům, kteří se navíc předtím stavili na obědě, se po tomhle sladkém pohoštění šlapalo velmi těžko. (srpen 2014, B+Ext)
DOLNÍ LOMNÁ: Mohu soudit jen z jedné návštěvy, ale vzhledem k předvedenému výkonu věřím, že i ta je dostatečně vypovídající. Dali jsme si s manželkou dvě špičky a tzv. karamelový dortík. Špičky byly věkovité a jedna téměř bezobsažná - krém dosahoval tak do čtvrtiny, zbytek dutina. Dort manželka nedojedla, karamel se nepodařilo identifikovat. Obsluha nevrlá, asi proto, že jsme paní otravovali těsně před oznámenou zavíračkou v 16:30 (dle otvíracích hodin na dveřích ovšem v 17:00). Pro objektivitu přidáváme ještě hodnocení další vícenásobné návštěvnice cukrárny: Po několika návštěvách nemohu sice zařadit dolnolomňanskou cukrárnu k nejlepším, ale velmi kritické hodnocení se mi také nezamlouvá. Punčový řez za směšnou cenu měl rozměry přinejmenším dvakrát větší než kdekoli v Praze a chuťově jsem neshledala vážnější nedostatky. Je ovšem pravda, že krémovočokoládová kostka, kterou jsem si objednala další den, poněkud snížila mé mínění, a to nejen proto, že jsem v ní zlomila obdrženou plastovou vidličku. Káva průměrná, stejně jako otvírací doba. (květen 2013, K+Ext)
DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM: Cukrárna Gloria v Revoluční ulici ve Dvoře Králové nad Labem je možná jediné kulturně-stravovací zařízení, které ve Dvoře Králové najdete v neděli odpoledne otevřené. O to víc potěší báječná nabídka výtečných zákusků, ovocných a zmrzlinových pohárů i kávy, a to ještě k tomu za malé, téměř socialistické ceny (laskonka 11Kč, 2dc kakaa 14Kč). Cukrárna je dost malá, ale útulná, v neděli odpoledne ovšem plná nevrlých důchodkyň, které špatně snášejí řádění většího počtu dětí. Na nedalekém krásném o lednové neděli úplně opuštěném náměstí T.G.Masaryka pak nahrnuté hromady sněhu dost dobře suplují bobovou dráhu, kde se dá báječně zráchat před či po cukrářském občerstvení. (leden 2012, M+Ext)
HAMBURK: Speicherstadt Kaffeerösterei - tedy pražírnu kávy ve čtvrti Speicherstadt - rozhodně nesmíte v Hamburku minout. Lze v ní obdivovat starobylé stroje na výrobu kávy, nasávat lahodnou vůni čerstvě pražené kávy, popíjet napěněné macchiato, což je zážitek gurmánský, ale také estetický díky uměleckému aranžmá ve sklenici, a ochutnat hruškový koláč s velkou porcí hrušek na chutně okořeněném těstě a s domácí šlehačkou. Navíc posezení v bývalých docích nabízí neopakovatelnou atmosféru. (březen 2012, B+Ext)
HRADEC NAD MORAVICÍ: Jablkový řez z cukrárny Kamahaj směle konkuruje sněhurce z Čelákovic, navíc rafinovaně uchovává čerstvou chuť i barvu nastrouhaných jablek díky tenké svrchní vrstvě želatiny. Větrník je také, jak má být (dobré těsto, horní a dolní krém i krustička). Citronový řez je ovšem trochu mdlý a na povrchu má neidentifikovatelnou hmotu bílé barvy. Likérová špička a indián jsou tradičně syté a sladké. Celkově si ale cukrárna zaslouží pochvalu. Stejně jako čelákovická cukrárna i Kamahaj se pyšní cenou Nejlepší cukrárna za rok 2006 udělovanou Ministerstvem pro místní rozvoj. (září 2009, B+sladkostí neznalí členové TIGRa - jejich posudek se nezapočítává)
CHOMUTOV: Café No. 1 Moderní interiér, dřevěné stolky a pohodlná koženková křesla, příjemná hudba a klidná atmosféra s měkkým světlem lamp. Výborné dezerty panna cotta, nejrůznější chutě: míša (ten byl skvělý), jahoda, tiramisu, borůvka a další. Je to pohádka za 30 Kč. Také tu nabízejí palačinky, kávu a lehká teplá jídla (pečené brambory, rizoto apod.). (prosinec 2013, B)
CHURÁŇOV:
cukrárna Ella
obrázek
Hezké prostředí včetně záchodků, dřevěný prosvětlený moderní interiér a možnost posezení na terase. Výborná hustá čokoláda s domácí šlehačkou a poctivým kopečkem zmrzliny, "kafčo dobroučký" - vídeň s domácí šlehačkou, lahodné italské odlehčené zákusky: hruškový chutná po hruškách a má poctivý šlehačkový krém, capuccino řez je taky, jak má být, a jeho čokoládová poleva má dokonalý tvar i chuť. Jelikož nás cukrárna poprvé potěšila, nic jsme nenechaly náhodě a přišly ještě podruhé na domácí borůvkové knedlíky. Dobře jsme udělaly, se zakysanou smetanou a skořicí, polité máslem a hlavně s čerstvými borůvkami byly vynikající. Velká pochvala! (červenec 2014, B+S)
JABLUNKOV:
lákavý pult
Vynikající zákusky, často neobvyklé. Domácí koláče 16 Kč/10 dkg, ukrojí se kus dle přání, na výběr je tvarohovo-makovo-ořechový nebo tvarohovo-kokosový s broskví. Jablečný štrůdl se zapečeným bílkovým sněhem, jádrová tyčinka s bílou čokoládou, medový řez, vše báječné a za rozumné ceny. Kafíčko taky lahodné. Není divu, že se někteří z nás během letní školy v Dolní Lomné vraceli do cukrárny denně. A jelikož jsme v oblasti na hranicích s Polskem, nechybí na stěně kříž a děti ve svátečních andělských šatech, které nosí na májové mše. (květen 2013, B+H+P)
JEVÍČKO cukrárna: V cukrárně u náměstí naproti Jednotě asi nevědí, co je to presso, protože místo něj servírují kafe z prášku. Navíc šlehačka i krém v pařížském a šachovnicovém dortu chutnají uměle. Škoda - interiér je útulný... (srpen 2009, B+P)
JEVÍČKO pizzerie: Naštěstí je v Jevíčku ještě pizzerie Prima, kde si lze spravit chuť vynikající ledovou kávou s čerstvou šlehačkou a lahodnou zmrzlinou,  pressem značky Lavazza, frappé kávičkou (to je specialita podniku!!!) a ořechovou palačinkou (čerstvě upečenou - žádně ohřívání zmražených či starých produktů). Ač to sem nepatří, doporučujeme i portské v elegantních skleničkách - dobře se hodí ke sladkostem. (srpen 2009, B+P)
KJOTO (Japonsko):
účet z kavárny
Kavárna Doutor byla jediná kavárna ve městě s názvem v latince, a tedy jediná, kterou známe jménem. I její nabídka byla evropská, ochutnali jsme kafe a tvarohový koláč přelitý teplou brusinkovou marmeládou, obojí bylo skvělé. Oproti Evropě v Japonsku kuřáci nejsou lidi druhé kategorie, ba naopak. Oddělení kavárny pro kuřáky má polstrovaná křesla, my nekuřáci se tísníme na dřevěných židličkách u vchodu do kavárny s automatickým otvíráním. Tudíž na nás táhne mrazivý vzduch zvenčí a teplý kouř od pohodlně usazených kuřáků. Navíc drobné postavy Japonek sedících v nekuřácké části by v Praze působily absurdně: jako cukrárna plná anorektiček. I to si našinec musí odmyslet, aby mu sladké chutnalo. Japonská kuchyně na zákusky nepamatuje. Žádné japonské menu, které většinou sestává z deseti různých mističek, neobsahuje nic sladkého. Možná proto se tady začínají rozmáhat francouzské pekárny, kde koupíte lahůdky z listového těsta. Tedy i tady v zemi vycházejícího slunce voláme: ať žije sladká Francie. (prosinec 2011, P+Ext)
KLADNO: Gurmán restaurant Staré Kladno není sice cukrárna, ale jemný čokoládový dort byl tak vynikající, že si zaslouží objevit se v našem hodnocení. Korpus byl jen tenoučký, ale nešizený - vydatně čokoládový. Pěna z bílé a tmavé čokolády se dokonale rozplývala na jazyku. Každá lžička byla pohlazením. Tvarohové palačinky s malinovým tvarohem a jahodovou omáčkou dostaly hodnocení mezi 1 a 2, a to z jediného důvodu: šlehačka nebyla "ta pravá", ale ze spreje. Ale jinak vynikající kombinace - dezertík je to lehký, až téměř dietní :-) Pěkné jsou i webové stránky, posuďte sami http://www.starekladno.cz/restaurace/ (srpen 2010, B+S)
KLADNO: Café Kubr obrázek V Café Kubr kafíčko umí. Espreso i pannacrema s jemnou domácí šlehačkou byly vynikající. Schwarzwaldský dort sice hezky vypadal, ale bylo vidět, že už za sklem chvíli postál. Krém byl tuhý a na povrchu by býval člověk ocenil šlehačku místo zatvrdlého sněhu. Větrníček - klasika - vyhrál soutěž se všemi těmi barevnými dortíky ve vitríně. A nezklamal... Hlavně teda horní půlka s karamelovou polevičkou! No a spodní půlka taky celkem OK - ale bylo by lepší, kdyby to mělo dvě ty horní půlky :) Interiér s koženými křesílky a fotky na stěnách působí prvorepublikově. Škoda, že se tu i prvorepublikově kouří. A abychom nezapomněly. Cukrárna se může pyšnit nejlepšími svatebními koláčky, jaké jsme kdy ochutnaly!!! (srpen 2012, B+S)
KOLÍN: U Kraba Cukrárna se před námi zjevila, když už jsme ztrácely v sobotu odpoledne veškerou naději. Jako zjevení v Lourdech! Interiér ve veselých barvách zářil skrz okna, na pultech pod sklem byla bohatá nabídka pralinek a tradičních i méně tradičních zákusků za nezvykle nízké ceny. Ochutnaly jsme poctivě: skořicovo-jablkový, smetanovo-oříškový a toffifee řez měly všechny stejný piškotový korpus, ale každý jiný lahodný vršek, kremrole byla naplněná naprosto čerstvým bílkovým sněhem a griliášová trubička chutnala taky všem. Ovšem hvězdou se stal větrník. Byl nadýchaný, lehký, nikoliv tučný, jak někdy bývá, rozplýval se na jazyku a spolu s kvalitním kafíčkem byl prostě dokonalý. (prosinec 2013, B+M+P+S)
KOŠICE: Čokolatéria Bonbon na Hlavním náměstí v Košicích to s čokoládou umí: tekutá belgická čokoláda s výběrem koncentrace hořkosti čokolády, různých likérových příchutí a šlehačky je skutečnou čokoládou a ne nějakým čokoládou vylepšeným pudinkem nebo čokoládou zahuštěným mlékem. Kávu tu mají z celého světa: Etiopie, Kolumbie, Keňa, a semelou vám ji, až po Vaši objednávce, pak se s ní uvelebíte do pohodlného mohutného křesla v luxusním interiéru. Můžete přitom nerušeně bádat i psát, ale pozor! během konference nenavštěvovat, jinak hrozí, že propásnete i vlastní přednášku. (červen 2009, P)
LÁZNĚ BOHDANEČ: Cukrárna Nella na Masarykově náměstí má v menu velký výběr zmrzlinových pohárů a lázeňských oplatek, skvělé kremrole a průměrné kafe. (červen 2009, P)
Pravý marcipán je opravdu pravý, čokoláda na něm lahodná. Mandlová belgická pralinka vynikající - lupínky čokolády, krusta a pak jemný mandlový krém = pohádka. Italský borůvkový dezert je pěkně naaranžovaný ve skle, jde o zvláštní mix - piškot, pudink s vaječným likérem, borůvkový tvaroh a čerstvé borůvky. Kávě není co vytknout. Oproti minulé návštěvě je zřejmé zlepšení. (září 2011, B+S)
LEDNICE: Vyhněte se Zámecké cukrárně! Jejich (na tabuli před cukrárnou vychvalovaná) ledová káva nás zklamala. Bylo v ní daleko víc šlehačky než kávy; šlehačka byla navíc politá odporným hodně sladkým topingem, který po smíchání s kávou (jemuž nešlo zabránit) zničil její chuť. Ani košíček s jahodami nestál za moc. Na první kousnutí měly jahody již před výrobou dezertu něco za sebou, byly zvadlé a pouze mdle červené. Želatina, kterou byl celý košíček zalitý, byla sice červená dost (to asi aby dobarvila jahody), zato byla nepříjemně gumová a houževnatá. (červenec 2009, A+Ext)
Bohužel jsme nevyhli Zámecké cukrárně! Horká čokoláda s mléčnou pěnou je ve skutečnosti kakao posypané grankem. To by tolik nevadilo, tuhle chuť zná člověk z dětství a rád si ji občas připomene. Karamelový řez byl ovšem zklamáním: tuhé těsto (asi včerejší), tuhá máslová náplň a jen poleva chutnala aspoň trochu karamelem. Ještě větší katastrofou byla čoko kostka: tuhý zákusek bez chuti a zápachu, čokoládová poleva byla jedinou ochucenou částí kostky. Vše ostatní splynulo v neidentifikovatelný mišmaš. (prosinec 2012, B+Ext)
LITOMĚŘICE: Cukrárna Café Espresso má bohatou nabídku kávy, ale i zákusky vypadaly lákavě. (květen 2009, B+P)
MĚCHENICE u Prahy: Cukrárna Fregatta u silnice mezi Zbraslaví a Davlí nabízí nepřeberné množství výborných, i netradičních zákusků, pro které si nezřídka jezdí lidé až z Prahy. (Fotoukázka viz http://www.fregatta.cz/FG%20Zakusky.htm.) Jogurtové řezy s různým ovocem jsou stejně úžasné jako na náměstí v Telči, i čelákovická Sněhurka tu má konkurenci. Navíc i káva je výtečná. Za teplého počasí lze vše konzumovat na terásce. V horním patře objektu je restaurace s výhledem na Vltavu, podle referencí externisty rovněž výborná. (březen 2010, M+Ext)
MĚLNÍK: Želví doupě Vyhněte se literární kavárně Želví doupě, nabízí totiž chlazený štrůdl, vodovou kávu a tuhou zmrzlinu. (duben 2009, B+P+S)
MĚLNÍK: V Pasáži Cukrárna V Pasáži nabízí příjemné posezení pod slunečníky. Slunečné počasí nás vedlo k volbě zmrzlinového poháru. A nelitovali jsme: zmrzlina nešizená a maliny, borůvky i jahody čerstvé! Navíc i nabídka zákusků a kávy vypadala lákavě. (červenec 2009, B+Br)
MNÍŠEK pod Brdy: obrázek Pekařství a cukrářství Jerolímek má strategickou pozici mezi zámkem a kostelem, tedy v srdci města. Najdeme tu typicky české dorty a zákusky - větrníky, indiánky, marokánky. Tiramisu řez byla správná volba - nadýchaný korpus, jak má být, krém rozplývající se na jazyku, který není cítit žádnými ztuženými tuky, a vrchní vrstva chutná přesně jako tiramisu. I kapučíno mělo bohatou pěnu a vůni a chuť, jak má skutečná káva z presovače mít. Spokojenost maximální :) (červenec 2012, B)
NÁMĚŠŤ nad Oslavou: V tomto roztomilém městě je jediná cukrárna, ale zato moc dobrá. Malinovo-tvarohový řez dostál svému názvu - plno malin a plno tvarohu - pohádka! Jahodový koktejl zase chutnal po čerstvých jahodách, i když byl samozřejmě vyroben z jahod mražených. Kokosová roláda byla také chutná - opět hodně kokosu, jemného máslového krému a trocha marmelády. A kopečky zmrzliny jsou nešizené. Navíc lze konzumovat zákusky na terase před kostelem a užívat si naprostého klidu a pohody. (srpen 2010, B+Br)
NOVÉ DVORY: cukrárna U Greplů obrázek Na jednom sobotním cyklovýletě jsme přepadli Elišku Greplovou. Naštěstí nás nevyhnala. Naopak si s námi ona i její mamka příjemně popovídaly a pohostily nás křehkým ovocným závinem a povidlovo-tvarohovým koláčem s mandlemi (samozřejmě domácí výroby). Oba koláče byly vynikající - mnohem lepší než ve většině cukráren! (květen 2011, B+Br)
NYMBURK: cukrárna Balada Cukrárna Balada vypadá zvenku hezky, voní kávou a zákusky pod sklem taky moc lákají. Přesto nás zklamalo vše, co jsme si objednali. Nugátová kostka měla rozmáčený vršek, stracciatelový řez měl tuhý krém a suché těsto, vídeňská káva sice byla pokryta dobrou šlehačkou, ale pod ní se skrývala obyčejná rozpustná káva a čokoláda chutnala jako ranní kakao. (říjen 2013, B+Ext)
OSTRAVA: cukrárna Olííís obrázek Tuž sme v take fajne cukrarni ve Vitkovicach. Maju tu šmakave zakusky (ale tradični tu němaju). Je to tu jakesik moderni zapaďacke a furt tu litaji ty dve baby zoptať sa, či nam co něchybi. Aj tak sa to da zjesť - karamelovy dort (tuž fajny, ale malo karamela), čokomalinovy dort (hromada čokolady i čerstvych malin), makovy štrudel (ze švestku velku jak kus uhla, to nas fakt překvapilo), frappe i kapučíno maju tež fajne. (červenec 2012, B+S+Ext)
PARDUBICE: čokoládovna Čokoláda Delikatesy Bajer je název čokoládovny pod Zelenou bránou u Pernštýnského náměstí. Vynikající krémovou čokoládu tu vaří přímo na místě a servírují s extra porcí pravé domácí šlehačky a belgickou vaflí. Zatím nejlepší čokoláda, na jakou kdy TIGR v celé České republice narazil! (září 2010, B+P+Ext)
PARDUBICE: cukrárna Cukrárna Senecio je schovaná v 1. patře domu, do kterého se jde průchodem z třídy 17. listopadu. Stojí ale zato ji vyhledat. Moderní design, pohodlná, ač hranatá křesla laděná do žluté barvy a obrazy ledovců, stejně jako moderní nádobí jsou pastvou pro oči. I mlsný jazýček je potěšen hustou smetanovou čokoládou, překapávaným presem i kapučínem, dortem s becherovkou, ostružinovou marmeládou, vrstvou tvarohu a hlavně pořádným čokoládovým korpusem. A dokonce tu nabízí i lahodné víno! (září 2010, B+P+Ext)
PARDUBICE: kavárna Původně jsme mířily do výborné čokoládovny Bajer, která však byla v neděli večer zavřená. Musely jsme se spokojit s Café Bajer a naštěstí to nebylo nijak bolestné. Kavárna je stejně jako čokoládovna zařízena v prvorepublikovém stylu. Aby si člověk vychutnal všechny krásy interiéru, musí přijít opakovaně. Domácí jablečný štrůdl byl křupavý, ohřátý na správnou teplotu, chutnal, jako by ho právě vytáhli z trouby, a byl dosyta naplněn strouhanými jablky. Horká čokoláda sice nebyla opravdová, přece jen je to kavárna, ale pořádná porce šlehačky vše zachránila. Vídeňská káva byla také zakryta pořádným kopcem domácí šlehačky a dokonce k ní dávají ještě jednu porci extra. Milovníci domácí šlehačky si opravdu přijdou na své.(leden 2011, B+P+S)
PRAHA: Řež V cukrárně Sarnia Donuts v Řeži chococcino chutná jako kakaový nápoj, nikoliv čokoláda a kapučíno, ale i tak nám chutnal, protože máme kakao rádi. Švestkový dort byl hodně máslový s povidly a kousky sušených švestek – vypadal líp než chutnal. U dortu s názvem Margot to bylo jinak, vypadal dobře a chutnal ještě líp. Tmavý korpus a na něm běloučky tvaroh s příchutí tyčinky margot, posypaný hrudkami čokolády, co se rozplývala na jazyku. Přijemné je posezení na předzahrádce. (duben 2014, B+Ext)
PRAHA: Kunratice obrázek Kunratická cukrárna má dlouhou historii, jak svědčí fotky na stěnách dřevěného interiéru. Milé servírky nám schovaly kola na dvůr. Energii jsme doplnili pomocí zákusků brownies a višně v čokoládě, obojí bylo plné čokolády, ale pravé, ne žádných podivných cukrových hmot. Také hustý meruňkový džus nás výborně osvěžil. Vřele cukrárnu doporučujeme a podle návštěvnosti bylo vidět, že nejsme sami, komu v ní chutnalo. (březen 2014, B+Ext)
PRAHA: Liliová Choco Café U Červené židle je velmi útulná čokoládovna. Když člověk v zimě v mrazu vejde dovnitř, přivítá jej teplá vůně čokolády a starožitný nábytek. Ovšem stoly by mohly být na vyšších nohách, pod některé z nich se totiž nevejdou kolena. Lépe je chodit na horkou čokoládu s prázdným žaludkem. I klasická čokoláda v nevelkém hrnku s poctivou šlehačkou zasytí. Natož pak další exotičtější varianty, např. 80-procentní extra hořká čokoláda Kumabo ze směsi afrických bobů. (prosinec 2011, B+Ext)
PRAHA: Ostrovského Čokoládová cukrárna si své jméno zaslouží. Mléčná i hořká horká čokoláda obsahuje pravé čokolády 60 procent a v Praze drží mezi TIGRem hodnocenými čokoládami prim. Díky nabídce i zařízení se tu cítíte jako v tradičních francouzských čokoládovnách. Dají se chroupat třeba ořechy zalité v pravé čokoládě. Vynikající jsou gigantické dorty s nešizeným krémem - helfský a netradiční mrkvový. Pistáciová roláda s marcipánem potěší milovníky pravé čokolády a pravého marcipánu. Doporučujeme jít do cukrárny s prázdnějším žaludkem, přece jen jde o syté lahůdky. (prosinec 2011, B+St+Ext)
PRAHA: Národní třída Café Louvre má prvorepublikovou atmosféru. Po příchodu vás, stejně jako v lepších restauracích, usadí číšník a na prostírání se dočtete, že na vašem místě možná sedával Max Brod, Franz Kafka či Albert Einstein. Čokolády v porcelánovém hrnečku je poskrovnu, ale je dostatečně hustá a lahodná a možná dodává inspiraci a tvořivost, na stole jsou totiž pro zachycení nápadů připraveny papíry a tužky. (prosinec 2011, B+Br)
Café Louvre ani při opakované návštěvě nezklamalo. Tentokrát chuťové pohárky potěšila horká čokáda se zmrzlinou, která byla na hladině čokolády naaranžovaná v zajímavých spirálách. Teplý jablečný závin s vanilkovou omáčkou a domácí šlehačkou a sněhový koláč s jablky a vlašskými ořechy jsou opravdovými delikatesami. Ovšem na druhou stranu se za příjemné posezení a lahodné dezerty a kávu v této kavárně platí trochu více než jinde. (únor 2012, B+Ext)
PRAHA: Kaprova Paneria je řetězec pekáren a cukráren, který působí v Praze na několika místech a nabízí všude to samé. Tahle unifikace a trochu vyšší ceny je ale tak jediné, co se dá Panerii vyčíst. Káva je tu pravá italská, štrůdl jak od maminky s pořádnou porcí jablek a ořechů, tvarohový koláč je také poctivý a podobně i medovník. Croissant v česých poměrech obstojí, ale vzhledem k tomu, že jsme byli zrovna ve společnosti Francouzů, tak sklidil jemný posměch. (září 2011, B+P+Ext)
PRAHA: Podolská Bufet na plaveckém stadionu v Podolí sice není typickou cukrárnou, ale za větrníky se rozhodně stydět nemusí. Doporučujeme tedy všem plavcům, aby po výkonu nezapomněli doplnit v bufetu rychlé cukry. (únor 2011, B+Br)
PRAHA: Podolská Cukrářství U Michala je senzačně růžové a uvnitř hojně vyzdobené nejrůznějšími cukrovinkami. Harlekýn byl klasický, těsto asi domácí zrovna nebylo, ale čokoládový krém i šlehačka to napravily. Horká čokoláda byla akorát hustá a vynikající byly i chlebíčky. Café frappé je na nápojovém lístku, ale ve skutečnosti ho nemají, protože je prý ještě zima. Víno sice mají, ale jen krabicové. Takže suma sumárum průměrná cukrárna. (únor 2011, B+Ext)
PRAHA: Myslíkova Café Sladké potěšení nás nepotěšilo. Výběr mají minimální, ceny naopak maximální. Griotka a kapučíno ušly (jak by ne - za tu cenu!), ale suchý muffin a koňaková špička chutnaly jak ze supermarketu. (únor 2011, B+Br)
PRAHA: Perlová Staročeská pekárna je sice útulná - dřevem obložený interiér a krb (i když pouze elektrický) budí zdání domova, ale zákusky mají do čerstvých doma pečených dobrot daleko. Zklamala zejména čokoládová miňonka, která byla tuhá a hutná. Lépe chutnalo Bisconttino s vaječným krémem polité jemnou čokoládou, špatný nebyl ani jablečný dort s drobně nakrájenými jablky a ovocný dort. Ovšem největší fiasko byla drahá horká čokoláda, která se navíc jmenuje "pravá belgická". Její příprava spočívá v rozpuštění čokoládové kostky v převařeném mléku, takže vzniká ochucené mléko a ne žádná čokoláda! Spokojenost byla tedy jen částečná. (prosinec 2010, B+P+Ext)
PRAHA: Milady Horákové Cukrárna Belcredi je schovaná v pasáži na ulici Milady Horákové. Prostředí je příjemné - v nevlídné podzimní atmosféře nás zahřála lahodná horká čokoláda se šlehačkou a poctivé kapučíno z presovače. Mocca řez chutnal správně, tedy po kávě. Navíc měl křupavou krustičku politou karamelem a posypanou ořechy. Diplomat byl také vynikající - čokoládovo-tvarohový dort s mandlovou příchutí (možná i douškem amaretta). Navíc tu uměnímilovné mlsouny okouzlí reprodukce od Gustava Klimta. (listopad 2010, B+Br)
PRAHA: Na Zderaze Cukrárna Studánka stojí naproti kostelu Cyrila a Metoděje a my jsme ji navštívili zrovna v den výročí dopadení parašutistů po atentátu na Heydricha. Venku tedy hrály armádní sbory a kladly se věnce. Interiér cukrárny je příjemný. Snaží se napodobit les (aby se dostálo názvu cukrárny), i když trochu uměle. Jsou tu četné náboženské motivy (zřejmě díky blízkosti kostela). Ořechový dort chutná jako domácí. Má na tom podíl čerstvá šlehačka a namleté oříšky, které křupou pod zuby. I korpus je dokonale nadýchaný. Horká meruňka ještě nikde takhle opravdu meruňkově nechutnala. Horká čokoláda naopak nic moc - je ze sáčku. Kubánský dort dobrý, ale nevybočuje ze standardu. Zahraniční hosté hodnotili následovně: Olga - I was very glad to visit this café Studánka near Charles Square. It was a very homefeeling café with a hospital sellerwoman. I took an apple-fresh cream cheesecake and green tea. The cake was rather good, tasted like really home-made. Apples gave a fresh and a little sour taste. I hope I will return to this café again. And it was so good to have dessert and tea for just 50 Kč. Chris - Today I ate the Sachr (Sachertorte) at the Studánka café. The chocolate cake was moist with a nice crumb, but not too dense. The Sachr had a rich layer of chocolate frosting, and a generous and attractive dollop of whipped cream on top. I drank a cappuccino with the Sachr in the café, which is decorated with wood in a rustic style. The café sits across from the National Memorial to the Heroes of the Heydrich Terror at the Orthodox Cathedral of Saints Cyril and Methodus - a tribute to the historic resistance to the Nazi regime. The café also offers a wide selection of coffees, teas and desserts. (červen 2010, B+Ext)
PRAHA: Václavská pasáž Asi hlavně díky své poloze hned vedle naší fakulty vítězí mezi pražskými cukrárnami ta ve Václavské pasáži. (celý rok 2009, A+M+P)
PRAHA: Myšák Nově zrekonstruovaná prvorepubliková cukrárna Myšák je vhodná k návštěvě jen s prázdným žaludkem - jazyku i oku lahodící banán v čokoládě se šlehačkou je obědem či večeří i pro ty, kteří nemají problém sníst na posezení tabulku čokolády! (červen 2009, B+Ext)
PRAHA: Restaurant Století V této restauraci se sice výborně vaří, ale dezerty jsou vydařené méně. Karpatský medový dort má umělou chuť, neatraktivní vzhled a nevoní (ani nesmrdí). Jogurtová zmrzlina s malinami je dobrá, na druhou stranu hodnotící preferuje stracciatelu, která však byla jen na jídelním lístku. Pečená jablka s citronovým sorbetem nevzbudila žádné nadšení a bez tuhé citronové zmrzliny by bývala byla chutnější. Německý host napsal následující hodnocení minivětrníčků s lesním ovocem: Sie zergehen auf der Zunge und verlangen, nicht zuletzt ihrer Gesamtmenge wegen, noch mehr. Trotz der adretten Drappierung könnten noch mehr Früchte dabei sein. (březen 2010, B+P+S+Ext)
PRAHA: Pod Kaštany Cukrárna Pod Kaštany blízko metra Hradčanská v socialistickém interiéru nabízí jen cca. desítku zákusků, a to za naprosto kapitalistické ceny. Kubánský dort má korpus zřejmě "z prášku", umělý kakaový krém, a aby "dostál" jménu, jedno kolečko banánu uvnitř. Mandlová bomba je o něco lepší - snad proto, že nesedí na žádném korpu. Je to umělý bílý krém posypaný plátky mandlí. (březen 2010, B+Br)
PRAHA: Bělehradská Cukrárna v Bělehradské na Vinohradech (provozovatel Roman Frič) nabízí stejně obří větrníky jako cukrárna Myšák, ovšem za poloviční cenu. Bohužel ceny nápojů si s Myšákem nezadají. Celkově je ale posezení příjemné, dokonce několik stolečků k dispozici i venku, což v létě řada lidí uvítá. (červenec 2009, B+Ext)
PRAHA: Újezd Cukrárna a kavárna U Knoflíčků patří díky své poloze mezi hojně turisty navštěvovanou, a tím pádem dražší (ceny dortů se pohybují kolem 40 Kč/ks). Posezení v ní je velmi příjemné a klidné. Vhodná i pro práci, protože servírky neobcházejí stoly každých pět minut, aby zjišťovaly, co si ještě dáte. Dort Marfuša byl navzdory svému jménu lahodný, čokoládová vrstva na něm nefalšovaná a krém i marmeláda v korpu umně vyvážené. Italský dort byl "lehčí", ořechový krém se na jazyku rozplýval a nasekané pistácie mu dodaly šmrnc. (leden 2010, B+Br)
PRAHA: Viniční altán Viniční altán v Havlíčkových sadech není sice typickou cukrárnou, ale zaslouží si místo v naší rubrice díky výbornému medovníku a kouzelnému výhledu. (srpen 2009, B+Br)
PRAHA: Světozor Ovocnému Světozoru se nedá upřít velký výběr zmrzlinových a ovocných pohárů, ale ani dost vysoké ceny. Poháry Barcelona s ananasem, vaječným likérem a oříšky a Miláno s mandarinkami, vermutem a kousky čokolády jsou dobré, ale mohly by být i lepší. (srpen 2009, B+Br)
PRAHA: Milady Horákové Interiér Erhartovy cukrárny není extra atraktivní, ale zákusky jsou chutné. Ricottový dort s kousky čokolády - tvarohovo-čokoládová náplň se rozplývá na jazyku, křupavé kousky čokolády jsou na povrchu i uvnitř, prostě lahoda, kterou oceňují všichni hodnotící. Erhartův dort - překvapení skryté pod ostře zelenou marcipánovou krustou, bohužel dotyčný hodnotící má radši tlačenky a utopence. Marcipánový dort s pistáciemi - standardní chuť, kterou pistácie příjemně zpestřují. Dort s čokoládovou pěnou - lehce čokoládový, přiměřeně sladký a étericky nadýchaný. Čokoládový dortík - na pohled nejlákavější cukrovinka v regálu, kulovitý dortík s lesklou tmavou polevou a čokoládovými hoblinkami po celém obvodu, chuť určitě nezklame, v korpu, který je pro změnu čokoládový, se schovává ješte cihlička marcipánu. (květen 2010, B+P+Ext)
PRAHA: Jana Zajíce Cukrárna a kavárna Alchymista nabízí zajímavé recepty, i když ne z nejlevnějších. Dort Alchymista je kávový a krémový a sedí na korpusu, který chutná jako biskupský chlebíček - jedna z hodnotících shledala dort lahodným, druhá trochu odsoudila chuť těsta po biskupském chlebíčku. Tříno, což je víno s ledovou tříští, stejně jako bezinková šťáva v létě výborně osvěží. Kapučíno má dokonalou pěnu i chuť. Ovšem hlavní výhoda je bezesporu možnost posezení na dvorku, který připomíná (bez přehánění) rajskou zahradu. (srpen 2010, B+S)
PRAHA: Budějovická Cukrárna V Patře má v sobotu otevřeno do 18h, a jelikož jsme přišli v 17h, byla už nabídka prořídlá a personál unavený. Dort ovocný mix a krokant s ořechy byly průměrné a jejich cena zbytečně vysoká, to samé platí o horké čokoládě. Vyhledávat tuhle cukrárnu už nebudeme, ale na druhou stranu, kdyby třeba pršelo a my šli zrovna okolo, klidně si tam znovu na nějaký zákusek zajdeme. (listopad 2010, B+Br)
PRAHA: Na Moráni Café Amandine se prezentuje jako francouzská kavárna a je pravda, že člověka přenese svou útulnou atmosférou provoněnou kávou, trochou přítmí i ve dne, ale zároveň živými barvami do světa, kde se nespěchá, poslouchají se šansony Gilberta Bécauda a jen tak se tlachá u výborné kávy. Našinec ocení i fakt, že narozdíl od francouzských kaváren není zakouřená. Francouzské jsou i ceny, káva frappé stála 65 Kč, ale člověk nelitoval, protože byla ve velké sklenici s několika vrstvami - dole mandlový, respektive jahodový likér, uprostřed lahodné espreso a navrchu pěna a kostky ledu. (březen 2012, B+Ext)
PRAHA: Francouzská Kavárna Šlágr je měkce osvětlena stolními lampami, sedí se tu v pohodlných křeslech a prvorepublikovou atmosféru dokresluje dobová hudba. Káva frappé má nadýchanou pěnu, čaj je z čerstvé máty a citronáda z čerstvého citronu. A ty dorty!!! Florida s meruňkami, pudinkem a pravou šlehačkou a ovocný tvarohový dort s malinami a nešizenou porcí tvarohu. To se pak otevřené matematické problémy řeší samy :) (červenec 2012, B+St)
PRAHA: Vodičkova Italská cukrárna se specializuje na zmrzlinové poháry a šlehačkové dorty. Vrchní čokoládová vrstva dortu Toblé chutnala příjemně vláčně a byla ozdobena dvěma čokoládovými lístky. Tělo zákusku bylo dobře našleháno a od korpusu odděleno něčím na způsob marmelády s meruňkovou příchutí - zajímavé. Zákusku byla velmi pěkná porce. Horkou čokoládu se šlehačkou nebylo potřeba doslazovat, zřejmě v důsledku pojídání společně se zákuskem. Chybělo snad pouze něco drobného k zakousnutí společně s čokoládou, pokud by si ji zákazník objednal samostatně. Dort Borůvka byl bohatě pokryt čerstvými borůvkami a ještě bohatěji naplněn šlehačkou. Škoda, že v něm nebyl žádný tvaroh. Ten by býval dal ovoci více vyniknout. Kapučíno bylo nešizené z presovače. Takže celkově se dá cukrárně snad jen trochu vytknout interiér, který je plný umělé hmoty a rozhodně neláká k delšímu posezení, než je nezbytně nutné pro konzumaci zákusků. (červenec 2012, B+Ext)
PŘÍBRAM: Svatá Hora obrázek Svatohorská cukrárna je spíše kavárna. Zákusků a dortíků moc nemají. V lednici byl osamocený medovník, ale pod poklopem u pokladny naštěstí koukaly croissanty a rozinkové koláče (ve Francii jim říkají pains aux raisins). Koláč chutnal výborně, skoro jako z pravé francouzské pekárny. A ledová káva výborně osvěžila a dokonale ukojila chuť na sladké. Byla v ní zmrzlina i pravá šlehačka a navíc poctivé preso. Po stoupáku na Svatou Horu to byla nejlepší možná odměna. Ale přece i trochu kritiky - ceny jsou "oslazené", je vidět, že kavárna využívá své výletní polohy. (červenec 2012, B+Ext)
RAKOVNÍK: Cukrárna u Vysoké věže na Husově náměstí nám během cyklovýletu bez problémů dodala "rychlé cukry". (srpen 2008, B+P+S)
ROUDNICE nad Labem: Doporučujeme cukrárnu na náměstí s velkým výběrem zmrzliny. (květen 2009, B+P)
ROŽĎALOVICE: Cukrárna Epiro v Rožďalovicích se ukázala být důstojným místem k oslavě narozenin - daly jsme si domácí borůvkový koláč (možná mohlo být borůvek v něm ještě více), rohový koláč s povidly, tvarohem, mákem a ořechy (rohový asi proto, že v každém rohu byla jiná náplň), rumový a punčový řez a presso s mlékem a se zmrzlinou. Všechno nám chutnalo, zvlášť po rohovém koláči jsme se olizovaly až za ušima. Obsluha byla milá, speciálně pro nás vynesl číšník jeden stůl ven, abychom mohly sedět na sluníčku. Oblíbenost cukrárny dokládaly i návštěvy rodin, které si chodily pro zákusky k nedělnímu obědu. (červen 2012, B+S)
ŘEŽ u Prahy: obrázek Na každoročním výjezdním zasedání katedry matematiky u Vondráčků v Řeži jsme jako vždy dostali vynikající koláče. Tvarohové řezy s rozinkami od paní Vondráčkové a lehký tvarohový dort od paní Vránové. Pochutnali jsme si a přesvědčili se znovu o tom, že nad domácí koláče není! (květen 2011, A+B+P+Ext)
SVITAVY: Cukrárna - prodejna na náměstí Míru ve Svitavách nabízí zákusky za nízké ceny, často i pomocí desetníků (např. 10,20 Kč za modelovanou bramboru). Obsluha spíš chladná a slunečníky z terasy odnáší již hodinu před koncem otvírací doby. Modelované brambory jsou koule z piškotového těsta s kakaovým krémem a marcipánovou krustou. Zmrzlinu mají výbornou - čokoládovou i tiramisu. Sněhem plněná trubička nic moc, ale mokka řez je opravdu kávový. Zato kapučíno chutná spíš jako pudink. Sečteno a podtrženo: zákusky nejsou špatné, ale není to cukrárna, do které by se člověk bezpodmínečně vracel při každé návštěvě Svitav. (červenec 2010, B+Br)
TELČ: Cukrárna na náměstí u kašny nabízí gurmánský i estetický zážitek - těch zákusků nejrozmanitějších tvarů a barev! (duben 2009, B+P+Ext)
TOKAJ (Maďarsko): obrázek V Halász cukrászdě byly otestovány: výborný likérový řez slepovaný hustým kávovým krémem a politý karamelem s likérem, chutný karamelový řez z vaflového těsta slepeného karamelem a ořechovým krémem, průměrný domácí krémový řez z neurčitého bílého těsta s bílým krémem, dobrou meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Kafe i horká čokoláda byly moc dobré. Příjemná cukrárna na klidném dvorku s dřevěnými stoly, ale síla Tokaje je přece jen ve vinných sklepích. (září 2010, B+D+sladkostí neznalý člen TIGRa - jeho posudek se nezapočítává)
TŘEBÍČ: Kavárna Pod Lampou hned u vstupu do Židovského města v létě osvěží dobrou zmrzlinou a ledovou kávou. (srpen 2008, B+P)
Při druhé návštěvě si cukrárna pokazila dobrý dojem z minula. Nejhorší byla horká čokoláda, která chutnala jako pudink a hlavně měla i stejnou konzistenci - vůbec netekla! I ledová káva Amareto chutnala po pudinku, ale alespoň měla normální kapalné skupenství. Ve špičce byla místo vaječného likéru jakási tuhá svítivě žlutá hmota a kostka duo by mohla být více tvarohová. Kremrole a čoko suk chutnaly, jak mají. (srpen 2010, B+Br)
TŘEBOŇ: Cukrárna Pohádka v Husově ulici je zařízena jako perníková chaloupka, což ocení děti. Dospělí zase ocení širokou nabídku kávy, pořádné kopečky zmrzliny, klasické zákusky (i když krémy ve větrníku jsou trochu přeslazené) a zejména babiččin jablečný závin - čerstvě upečený. Navíc dostává plus za WC, které ve většině cukráren, jak známo, chybí. (zaří 2009, B+Ext)
ÚJEZD nad Lesy: obrázek V cukrárně Sofie jsme pořídili dorty na narozeninovou oslavu. Jeden čokoládový s trochou marmelády, bohatě potřený krémem a posypaný jahodami a plátky pomeranče a druhý tvarohový se spoustou čerstvého lesního ovoce. Po obou jsme se olizovali až za ušima. (květen 2011, TIGR)
ÚSTÍ NAD LABEM: obrázek V cukrárně Barborka jsou zákusky i nápoje jsou trochu dražší než v okolních podnicích. Horkou čokoládu ocení každý, kdo má rád čokoládové polevy na vánočním cukroví. Vídeňská káva se taky povedla - pravé presso a domácí šlehačka. Míša řez nešetří tvarohem a čokoládová poleva je precizně vyzdobená bílými linkami. Stejný korpus má i řez nugátový a chutná jako bonbóny ze známé bonboniéry Nugát. Suma sumárum, kdo má rád typicky české chutě, bude tu spokojený. (duben 2012, B+Ext)
ÚVALY u Prahy: Café cukrárna Delikates má v nabídce tiramisu jak od Italů - výborný korpus, správně seřazené vrstvy krémů i jemný kávový posyp. Čokoládová zmrzlina je pořádně ledová, což v horku patřičně osvěží. Panacotta je svěží pudink s jahodovým kompotem (tvaroh by byl místo pudinku ještě lepší). Káva (i ledová) je nešizené preso. Designové nádobí (průsvitné nazelenalé talíře a asymetrické misky) i elegantní moderní interiér zajišťují estetický zážitek. V horkém dni potěší možnost posezení na terase. (zaří 2010, B+P+S)
VELKÉ MEZIŘÍČÍ: Kafe-cukrárna San Marco na náměstí se řadí chutí zákusků, cenami, obsluhou i zařízením mezi šedý průměr. Špičku ani světlou roládu nezkazili, ale punčový řez byl okoralý, větrník přeslazený a suchý a horká čokoláda vodová. (srpen 2010, B+Br+sladkostí neznalí členové TIGRa - jejich posudek se nezapočítává)
VYŠŠÍ BROD: Cukrárna Eva nabízí nezapomenutelné větrníky. (květen 2007, A+P+Ext)
ŽACLÉŘ: Maličká cukrárna na náměstí určitě potěší, protože je širokodaleko jediná, obzvlášť po pěším, či lyžovacím výletě. Mají moc dobrý sachrdort, ale capuccino nedoporučuji, je z prášku. Znalci opěvují "žacléřskou kávu", kterou ovšem tentokrát kvůli nedostatku vanilkové zmrzliny v cukrárně neprodávali. Na ochutnání dobře vypadajícího větrníku nezbylo místo. (leden 2010, M+Ext)
ŽĎÁR NAD SÁZAVOU: obrázek Café u tety Hany je kavárna s kouzlem (ale bohužel dost zakouřená), na stěnách visí fotky Hany Hegerové a polici zdobí stařičké rádio. Výborná je domácí šlehačka - v horké čokoládě, na palačinkách i jablečném závinu. Samotná čokoláda ale byla příliš pudingová (bílá prý byla trochu lepší). Palačinka i závin neurazily, ani nenadchly. Jelikož jde o kavárnu, je bohatá nabídka káv, ale výběr zákusků pokulhává. (květen 2011, B+Br+H)
ŽELEZNÁ RUDA: Cukrárna Charlotte je pěkná zvenku i zevnitř - útulný dřevěný interiér, nad hlavami jezdí mašinky. Široká nabídka nápojů - všechny 3 druhy čokolády, které jsme si objednali, byly vynikající: ledová čokoláda je přiměřeně hustá se šlehačkou a pár kopečky zmrzliny, čokoláda s názvem Turecký med je tak hustá, že v ní stojí lžicka, a i horká čokoláda má dokonalou pěnu i chuť. I 3 dorty, co jsme ochutnali, potešily naše chuťové buňky. Neshodli jsme se ovšem na nejlepším zákusku. Některým totiž chutnal nejvíce dort s tvarohovou jahodovou pěnou pokrytý čerstvými jahodami, někteří hlasovali pro ananasový dort s máslovou náplní, snad jediná výtka patří čokoládovému dortu - v některých cukrárnách umí být i více čokoládový. PS: Následující den nás ještě nadchl vlašskooříškový dort Šumava s mandlovou posypkou, který chutnal jak od maminky. (květen 2010, B+P+Br+H+Ext)